Työnhaku - Näin pääset alkuun

Etsitkö uutta työpaikkaa, mutta et tiedä mistä työnhaku kannattaa aloittaa? Löydä mielenkiintoisimmat uramahdollisuudet ja piilotyöpaikat hyödyntämällä eri kanavia ja lähteitä. Näillä vinkeillä pääset hyvään vauhtiin työnhaussasi.

Uusimmat työnhakuvinkit Duunitorilla:

Työnhaun aloittaminen

Työnhaku voidaan jakaa aktiiviseen ja passiiviseen työnhakuun. Aktiivinen työnhaku tarkoittaa sitä, että työnhakija etsii säännöllisesti avoimia työpaikkoja eri lähteistä ja lähettää työpaikkoihin hakemuksia. Passiivinen työnhaku taas tarkoittaa sitä, että henkilö ei etsi uutta työpaikkaa aktiivisesti, mutta on silti valmis vaihtamaan työpaikkaa sopivan tilaisuuden tullen.

Työnhakuprosessi kannattaa aloittaa omien kiinnostuksen kohteiden, osaamisalueiden sekä vahvuuksien kartoittamisella. Tästä on apua niin aktiivisen kuin passiivisenkin työnhaun kanssa. Kartoitus helpottaa esimerkiksi ansioluettelon ja työhakemuksen laatimista.

Hae vastaus esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Mikä on ydinosaamisesi, vahvuutesi ja erityisosaamisesi?
  • Minkälaisia taitoja sinulla on, mitä osaat tehdä?
  • Minkälaista palautetta olet saanut aiemmista työ- ja opiskelupaikoistasi?
  • Mikä sinua kiinnostaa ja mistä innostut?
  • Mitkä ovat mahdollisuutesi ja rajoituksesi?
  • Millaisia tulevaisuuden toiveita ja tavoitteita sinulla on?

Työnhaku käyntiin

Töitä hakiessa on tärkeää olla aktiivinen, joustava, periksiantamaton sekä motivoitunut.

Aktiivinen

Aktiivisuus on hyvin tärkeää. Hakemuksia tulee tyypillisesti lähettää useita, ennen kuin tärppää. Ota huomioon kuitenkin, että määrä ei kuitenkaan korvaa laatua, vaan pyri tekemään paras mahdollinen hakemus joka paikkaa kohden. Muista lisäksi, että työnhaku on muutakin, kuin pelkkää työhakemuksiin vastaamista.

Joustava

Haettavalle työpaikalle ei kannata asettaa liian tarkkoja kriteereitä, varsinkaan jos kokemusta ei ole liialti. Jos keskität kaiken aikasi unelmiesi työn etsimiseen, sinulta saattaa mennä sivu suun muita hyviä ja potentiaalisia töitä. Pidä hae töitä laajalta alueelta ja hae rohkeasti eri tyyppisiä tehtäviä. Se ei-niin-kiinnostavakin tehtävä voi olla hyvä väylä kohti kiinnostavampia tehtäviä. Määräaikaiset työt ja vuokratyöt taas voivat hyvinkin olla väylä vakituiseen työsuhteeseen.

Periksiantamaton

Uutta työpaikkaa ei aina löydy helpolla, vaikka sinulta löytyisi kuinka viimeisen päälle hiottu työhakemus ja CV. Älä anna itsesi lannistua, vaan pistä vain seuraavaa hakemusta menemään, jos jokin paikka ei tärppää.

Motivoitunut

Työnhaku on rankkaa, joskus turhauttavaa ja se vie useimmiten paljon aikaa. Töitä hakiessa tulee motivoitua yhä uudestaan. Ole ylpeä siitä mitä saavutat, esimerkiksi työhaastatteluun pääseminen on aina saavutus jo itsessäänkin, sillä epäonnistuneestakin työhaastattelusta saa arvokasta kokemusta seuraavaa haastattelua ajatellen. Positiivinen ajattelu on valttia työnhaussakin.

Siirry työnhaun seuraavaan vaiheeseen

ansioluettelo

Ansioluettelo

Hyvä ansioluettelo sisältää kaikki olennaiset tiedot haettavan työpaikan kannalta. Lue vinkit, jotka auttavat sinua hiomaan ansioluettelosi kuntoon.

Etsi avoimia työpaikkoja ja tilaa uutiskirje

Tilaa Duunitorin uutiskirje – työnhakuvinkit suoraan sähköpostiisi!

Tämä on Duunitorin kattava työnhakuopas – Katso vinkit ja ohjeet miten haet avointa työpaikkaa, miten teet työhakemuksen, ansioluettelon ja onnistut työhaastattelussa! Oppaasta löydät myös neuvoja urasuunnitteluun ja verkostojen hyödyntämiseen työnhaussa sekä paljon muuta! Valitsemalla aiheen pääset tutustumaan haluamaasi teemaan tarkemmin. Työnhakuoppaaseen liittyvissä kysymyksissä voit laittaa viestiä osoitteeseen info@duunitori.fi