TYÖHAASTATTELU

Työhaastattelu on tilaisuutesi näyttää työnantajalle, että olet paras henkilö tehtävään. Lue vinkit, miten valmistaudut työhaastatteluun hyvissä ajoin.

Uusimmat työhaastatteluvinkit Duunitorilla:

Työhaastattelu

Työhaastattelun tarkoitus on selvittää kuinka hyvin hakija soveltuu avoinna olevaan tehtävään. Haastattelija haluaakin saada sinusta mahdollisimman paljon irti, jotta hän voi tehdä päätöksen siitä, oletko sopiva henkilö täyttämään avoimen työpaikan.

Haastattelijaa kiinnostaa tyypillisesti esimerkiksi ammatillinen taustasi, ammatilliset tavoitteesi, arvomaailmasi, osaamisesi ja monesti etenkin motivaatiosi. Lisäksi hän kiinnittää huomiota muun muassa vuorovaikutustaitoihisi, osaamiseesi, siihen, miten reagoit hankaliin kysymyksiin sekä siihen, kuinka paljon tiedät yrityksestä ja hakemastasi paikasta.

Näin valmistaudut työhaastatteluun

Työhaastatteluun valmistautumiseen kannattaa panostaa, sillä haastattelutilanne on sinun mahdollisuutesi vakuuttaa haastattelija siitä, että juuri sinä olet paras mahdollinen valinta työhön.

Tässä osiossa kerromme, miten voit valmistautua työhaastatteluun hyvissä ajoin. Mitä kannattaa tehdä päivä kutsun saamisen jälkeen ja viikko tai päivä ennen työhaastattelua? Olemme myös listanneet kysymyksiä, joihin voi harjoitella vastaamaan ennen haastattelua.

Haastattelun aikana haastattelija kiinnittää huomioita muun muassa vuorovaikutustaitoihisi, osaamiseesi, miten reagoit hankaliin kysymyksiin ja kuinka paljon tiedät yrityksestä ja haettavasta paikasta. Työnantaja haluaa saada sinusta mahdollisimman paljon irti, jotta hän osaa tehdä päätöksen, oletko sopiva henkilö yritykseen ja haettavaan positioon.

Duunitorin vinkit työhaastattelua varten

Päivä kutsun saamisen jälkeen

Vastaa työhaastattelukutsuun mahdollisimman pian. Jos vastaamisessa kestää kauan, se voi viestiä työnantajalle, että et ole oikeasti kiinnostunut avoimesta työpaikasta tai sinulla kestää yleensäkin reagoida nopeasti viesteihin. Vastaa kohteliaasti, kiitä työnantajaa mahdollisuudesta ja osoita innostuksesi olematta liian päällekäyvä. Voit kysyä työhaastatteluun liittyviä asioita, mutta vältä kysymästä tietoja, jotka löytyvät helposti Googlesta tai yrityksen omilta sivuilta. Kalenterista kannattaa tehdä tilaa tärkeälle päivälle, erityisesti jos olet vielä työllistettynä toisessa yrityksessä.

Viikko ennen työhaastattelua

Työhaastattelukutsu tulee yleensä hyvissä ajoin ja joskus sinulla saattaa olla jopa yli viikko aikaa ennen varsinaista päivää. Nyt sinulla on hyvin aikaa tutustua yritykseen kunnolla. Vaikka oletkin todennäköisesti tutustunut yritykseen ennen kuin hait tehtävää, nyt on sopiva aika kerrata ja syventää tietoa. Tutustu yrityksen blogiin ja selvitä mitä he kertovat itsestään eri kanavissa, kuten sosiaalisessa mediassa. Kannattaa myös tutustua yrityksen henkilökunnan taustoihin, jotta tiedät hieman minkälaisia henkilöitä yritykseen palkataan. Sinun ei tarvitse tehdä salapoliisityötä, mutta mitä enemmän tiedät yrityksestä, sen parempi. Näin sinun on myös helpompi lopulta päättää, haluatko mennä yritykseen töihin.

Mieti mitä puet päällesi. Ota selvää, minkälainen pukukoodi yrityksessä on. Älä mene työhaastatteluun tennareissa, jos kaikki muut käyttävät pukuja. Vaikka työpaikan pukukoodi olisi rento, kannattaa silti pukeutua vähän paremmin. Näin osoitat, että olet tosissasi ja haluat antaa hyvän vaikutelman itsestäsi.

Päivä ennen työhaastattelua

Työhaastattelua edeltävä päivä on erittäin tärkeä. Tee ainakin nämä asiat:

Kertaa työpaikkailmoitus. Sinun on helpompi vastata työhaastattelukysymyksiin, kun työpaikkailmoituksen sisältö on tuoreena mielessäsi.

Harjoittele yleisimpiä työhaastattelukysymyksiä. Vaikka kukaan ei koskaan voi tietää haastattelukysymyksiä täysin etukäteen, kannattaa harjoitella vastaamista kysymyksiin, joita kysytään haastatteluissa lähes aina. Varsinkin, jos et ole ollut työhaastattelussa pitkään aikaan.

Mieti, mitä aiot kysyä työhaastattelijalta. Työhaastattelun aikana tai sen lopussa sinulle annetaan mahdollisuus kysyä kysymyksiä sinulta haastatelleelta henkilöltä. Näillä kysymyksillä on suurempi merkitys kuin uskotkaan, joten panosta niihin. Esittämällä hyviä kysymyksiä jäät paremmin haastattelijan mieleen ja saatat saada työpaikan.

Ota selvää, miten pääset yritykseen ja kuinka kauan sinne kestää matkustaa. Viimeinen asia mitä kannattaa tehdä, on saapua haastatteluun myöhässä. Laske kuinka kauan sinulta menee saapua paikalle ja anna itsellesi tarpeeksi aikaa eksyä, myöhästyä kulkuvälineestä ja juuttua ruuhkaan.

Kokoa tarvittavat materiaalit. Vaikka työnantaja ei pyytäisikään sinua tuomaan ansioluetteloitasi tai työtodistuksiasi, ota ne mukaan varmuuden vuoksi. Ota mukaan myös muistiinpanovälineet.

Mene hyvissä ajoin nukkumaan ja laita vähintään yksi herätyskello päälle.

Ole positiivinen. Ylimielisyys ei ole hyvä asia, mutta positiivinen ajattelu helpottaa jännitystä. Päätä, että tämä työhaastattelu menee hyvin ja saat haluamasi työpaikan. Jos sinua ei valita, tiedät ainakin tehneesi parhaasi.

Työhaastattelun aikana

Muista, että sanat ovat vain pieni osa haastattelua. Kiinnitä siis erityistä huomiota katsekontaktiisi, ryhtiisi, puheen selkeyteen ja äänenkäyttöösi. Varo käyttämästä täytesanoja ja pyri rytmittämään puheesi. Sinun ei tarvitse heti laukoa vastauksiasi varsinkaan, jos haastattelija on esittänyt sinulle haastavan kysymyksen. Mieti ensin hetki, jotta voit sitten antaa vastauksen, joka on selkeä ja ytimekäs.

Muistilista työhaastatteluun

  1. Ota selvää, minkälaisen työpaikan haluat
  2. Tee taustatyö yrityksestä ja työtehtävästä
  3. Suunnittele, mitä aiheita haluat korostaa haastattelun aikana
  4. Pukeudu tilanteen mukaan
  5. Saavu hyvissä ajoin paikalle
  6. Anna positiivinen ensivaikutelma
  7. Kättele ja katso silmiin
  8. Ole itsevarma
  9. Kysy kysymyksiä haastattelijalta
  10. Älä valehtele

Älä tee näin

Työhaastattelu ei aina voi mennä nappiin, mutta virheistä kannattaa ottaa oppia. Tuntuiko sinusta, että olisit ollut pätevä työtehtävään, mutta et päässyt loistamaan työhaastattelussa? Näitä melko yleisiä mokia kannattaa erityisesti varoa seuraavalla kerralla:

Et ole valmistautunut työhaastatteluun

Ratkaisu: Valmistaudu pitämään lyhyt esittely eli ”hissipuhe” ja vastaamaan yleisimpiin työhaastattelukysymyksiin.

Liioittelet taitojasi

Ratkaisu: Älä hae työpaikkaan, jos tiedät että pätevyytesi ei riitä. Osaamisen puutos tulee pahimmassa tapauksessa esille esimerkiksi silloin, kun joudut palvelemaan ranskalaista asiakasta etkä osaa sanaakaan ranskaa tai edes englantia.

Et ole tehnyt taustatyötä yrityksestä

Ratkaisu: Ota selvää millä alalla yritys toimii ja seuraa alan uutisia.

Et osoita olevasi innoissasi ja kiinnostunut

Ratkaisu: Kerro, miksi haluat juuri kyseiseen yritykseen töihin. Yritykset etsivät motivoituneita ja alasta aidosti kiinnostuneita henkilöitä.

Et tuo esille persoonallisuuttasi

Ratkaisu: On ymmärrettävää, että työhaastattelu on jännittävä tilanne. Valmistaudu hyvissä ajoin ja voit ottaa rennommin. Vaikka osaamisella on eniten merkitystä, työnantaja haluaa myös palkata työntekijän, jonka persoonallisuus sopii yritykseen ja tiimiin.

Olet liian vakava

Ratkaisu: Älä pelkää tuoda esille huumorintajuasi. Kuten edellisessä kohdassa, työnantajan on saatava tietää jotain muutakin kuin mitä olet tehnyt työksesi ja missä kävit koulua. Sinun ei tarvitse heittää vitsiä haastattelijan kanssa, mutta muista ainakin hymyillä ja tuoda esille luonnettasi.

Puhut liikaa edellisestä työnantajastasi

Ratkaisu: Älä missään nimessä hauku edellistä työnantajaasi, vaikka työpaikkasi olisikin ollut aivan hirveä paikka. Keskity tulevaan työnantajaasi.

Et kysy työtehtävästä mitään

Ratkaisu: Kysymällä hyviä kysymyksiä haastattelijalta osoitat, että olet oikeasti kiinnostunut avoimesta työpaikasta. Kysy jotain, mikä ei ole tullut esille haastattelun aikana. Voit kysyä myös haastattelijasta jotain, esimerkiksi miksi hän kiinnostui alasta ja miten hän päätyi yritykseen töihin.

Siirry työnhaun seuraavaan vaiheeseen

Urasuunnittelu ja ammatinvalinta

Tiedätkö, mikä sinusta tulee isona? Jokaisen työnhakijan ja työssäkäyvän kannattaa tehdä urasuunnitelma. Katso vinkit, miten olet askeleen lähempänä unelmien työpaikkaasi.

Tämä on Duunitorin kattava työnhakuopas – Katso vinkit ja ohjeet miten haet avointa työpaikkaa, miten teet työhakemuksen, ansioluettelon ja onnistut työhaastattelussa! Oppaasta löydät myös neuvoja urasuunnitteluun ja verkostojen hyödyntämiseen työnhaussa sekä paljon muuta! Valitsemalla aiheen pääset tutustumaan haluamaasi teemaan tarkemmin. Työnhakuoppaaseen liittyvissä kysymyksissä voit laittaa viestiä osoitteeseen info@duunitori.fi