Työttömälle maksetaan hänen tilanteestaan riippuen kolmea erilaista työttömyysetuutta. Kerromme tässä artikkelissa pähkinänkuoressa, mitä nämä työttömyysturvan etuudet ovat. Artikkeli on osa työttömän tietopakettia, johon kokoamme vastauksia yleisimpiin työttömyyttä koskeviin kysymyksiin.

Peruspäiväraha

Kela maksaa työttömälle peruspäivärahaa, mikäli työttömän työssäoloehto täyttyy. Täysi peruspäiväraha vuonna 2017 on 32,40 €/päivä, jota maksetaan viideltä päivältä viikossa.

Voit saada peruspäivärahaasi lisänä korotusosaa, mikäli osallistut työllistämistä edistäviin palveluihin. Näitä ovat:

 • Työvoimakoulutus
 • Omaehtoinen opiskelu
 • Työnhakuvalmennus ja uravalmennus
 • Työ- ja koulutuskokeilu
 • Maahanmuuttajan omaehtoinen opiskelu
 • Kuntouttava työtoiminta

Jos sinulla on lapsia, voit hakea lapsikorotusta peruspäivärahaasi. Muut saamasi sosiaalietuudet ja työtulot esimerkiksi keikkatöistä puolestaan vähentävät peruspäivärahaasi.

Voit saada peruspäivärahaa maksimissaan 400 päivän ajan. Poikkeuksena sääntöön ovat henkilöt, jotka ovat olleet työelämässä alle kolme vuotta. Heillä raja on 300 päivää. Lisäksi tietyillä ehdoilla henkilöt, jotka ovat saaneet työssäoloehdon täyteen 58-vuotiaina tai sitä vanhempina, voivat saada peruspäivärahaa 500 päivän ajan.

Lisätietoja peruspäivärahasta saat Kelan sivuilta.

Mikä on työssäoloehto?

Työssäoloehtosi kokoaikatyöstä täyttyy, kun olet ollut palkkatyössä vähintään 26 viikkoa työttömyyttä edeltäneiden 28 kuukauden, siis 2 vuoden ja 4 kuukauden aikana. Työaikasi on pitänyt olla vähintään 18 tuntia viikossa ja palkkasi työehtosopimuksen mukainen tai vähintään 1 187 €/kk, jos työehtosopimusta ei ole.

Kela tarvitsee peruspäiväraha-anomustasi varten palkka- ja työtodistuksesi. Työssäoloehto voi täyttyä myös yrittäjällä. Käsittelemme tätä erillisessä yrittäjän työttömyysturvaa käsittelevässä artikkelissa.

Työssöoloehdon lisäksi sinun kannattaa muistaa myös työttömyyden alkuun liittyvät omavastuuaika ja mahdollinen karenssi, joista kirjoitimme sarjan ensimmäisessä artikkelissa. Ne vaikuttavat siihen, saatko etuuksia heti työttömyyden alkaessa.

Ansiosidonnainen päiväraha

Ansiosidonnainen päiväraha on työttömyyskassan maksama erillinen työttömyysetuus, josta käytetään myös nimitystä työttömyyspäiväraha tai ansiopäiväraha. Se on työttömyyskassojen jäsenten vapaaehtoinen “työttömyysvakuutus”, joka maksetaan Kelan peruspäivärahan päälle. Mikäli kuulut ammattiliittoon, voi työttömyyskassan jäsenyys kuulua liittosi jäsenyyteen.

Työttömyyskassasta maksettava ansiosidonnainen päiväraha pitää sisällään myös peruspäivärahan. Ansiosidonnaisen päivärahan maksuun pätevät samat työssäoloehdot ja maksimiajat kuin peruspäivärahaankin.

Työttömyyskassan kuulumisesta pitää maksaa vuotuinen jäsenmaksu, jolla katetaan työttömille jäsenille maksettavat etuudet. Tämän lisäksi kassat pyrkivät tarjoamaan jäsenilleen koulutusta, lakiapua ja muita työelämään liittyviä palveluja.

Työttomyysetuudet useissa osissa
Työttömyysetuutesi voi koostua useasta osasta. Muut sosiaalietuutesi ja esimerkiksi lastesi määrä voi vaikuttaa kokonaisuuteen.

Työmarkkinatuki

Työmarkkinatuki on Kelan maksama taloudellinen ja tarveharkintainen tuki. Tuen suuruuteen vaikuttavat omat tulosi esimerkiksi osa-aikatyöstä sekä vanhempiesi tulot, jos asut heidän kanssaan. Täysi työmarkkinatuki on 32,40 €/päivä vuonna 2017.

Työmarkkinatuen kestoa ei ole rajoitettu. Työmarkkinatukea maksetaan kolmessa tilanteessa, jolloin et voi saada peruspäivärahaa:

 • Olet työtön, mutta tulet ensi kertaa työmarkkinoille. Olet siis esimerkiksi juuri valmistunut ammattiin.
 • Olet jo ollut töissä, mutta et niin pitkään, että työssäoloehtosi täyttyisi.
 • Olet ollut työttömänä perus- ja ansiosidonnaisen päivärahan maksun maksimiajan eli 400 päivää.

Lisää tietoa työmarkkinatuesta löydät Kelan sivuilta.

Lähteet:

 • Kela
 • Eri työttömyyskassat
Print Friendly

3 KOMMENTIT

 1. Ihan hyvä. Mutta jotta tätä voisi linkittää työttömien vihaajille, voisi lisätä työttömyyskorvauksen määrä kuukaudessa ja sitten TÄRKEINTÄ on lisätä, että korvauksesta on maksettava 20% vero <- koska todella harva tietää, että työttömyyskorvauksesta TÄYTYY maksaa vero.

  • Veroprosentti taitaa nykyjään olla jo 25, jos ei erikseen tilaa verokorttia etuutta varten ja saa sitä kautta pienempää prosenttia.

 2. eli saata nsiosidonnaista sen entiset 500 pvää max, nykyisin 400 pvää, huonnotui, keskimäärin 800-900/kk riipuen ansioista enemmänkin.
  sitten putoat kovaa ja pahasti kurjuus loukkuun kelan työmarkkina tuelle joka on noni 500€/kk käteen eli kurjuus loukku joka EU määräysten mukaan pitäisi olla euroopan keskiverto 1370€/KK jos hallitus noudattaisi EU lakia. mutta kun ei nini ei lain rikkojat ja varkaat 🙁

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here