Laadukkaan työnhaun pelisäännöt omaksuneet työnhakijat voivat näyttää laiskoilta, mutta sen ei kannata antaa hämätä. Heillä on kyky valita taistelunsa ja panostaa niihin täysillä. He hakevat työtä työllistyäkseen, eivätkä näyttääkseen aktiivisilta. Nämä pirulaiset vievät parhaat työpaikat meidän muiden nenän edestä.

Perinteisesti työnhakijan aktiivisuutta on mitattu sillä, kuinka monta työhakemusta hän lähettää maailmalle tietyssä aikaikkunassa. Yhden hakemuksen viikossa lähettävän Mintun laiskanpulskeutta kummeksutaan siinä missä työvoimapoliittista sankaria, konetuliaseen tavoin ansioluetteloaan eri kanaviin ampuvaa Ollia taputellaan olalle. Hyvä Olli, paina vaan menemään samaan malliin, niin olet työllistynyt ennen kuin arvaatkaan.

Yllättävän usein Minttu poistuu kortistosta Ollia nopeammin, mikä on väärin kaikkia meitä kohtaan, joiden mielestä protestanttinen työetiikka ja kiireiseltä näyttäminen varmistavat taivaspaikkamme. Olli ei ole koskaan ollut ronkeli sen enempää työpaikkojen kuin naistenkaan suhteen. Riittää, että sillä on Y-tunnus tai se hengittää. Olli ei tiedä, mitä hän haluaa työltään, eikä ole vaivannut päätään hakustrategian pohdinnalla. Minttu on sen sijaan käyttänyt runsaasti aikaa omien tulevaisuuden tavoitteidensa ja vahvuuksiensa kristallisointiin. Siksi hän onkin päättänyt reagoida vain niihin työpaikkailmoituksiin, joiden kuvaamilla työpaikoilla on hänelle jotain annettavaa ja päinvastoin. Minttu ei ole laiska tai ylimielinen vaan tinkimättömän uskollinen päämäärilleen ja valitsemalleen hakustrategialle.

Kirjaa itsellesi ylös, mitä haluat saavuttaa ja mitä konkreettisia askeleita aiot ottaa tavoitteen saavuttamiseksi.
Kirjaa itsellesi ylös, mitä haluat saavuttaa ja mitä konkreettisia askeleita aiot ottaa tavoitteen saavuttamiseksi.

Olli on liipaisinherkkä toiminnan mies, joka ei käytä kahta minuuttia enempää työhakemuksen kirjoittamiseen. Hänen hakemuspohjansa on niin väkevä tekele, että siihen saavat olla tyytyväisiä niin kumisaapastehdas kuin julkishallinnon virastokin. Ehtiihän sitä turista lisää työhaastattelussa. Valitettavasti kutsua ei todennäköisesti tule, koska Olli ei ymmärrä esitellä itseään kohdeorganisaation ja tehtävän kannalta relevantilla tavalla.

Kun houkutteleva työpaikka ilmestyy Mintun sähköpostiin, hän valpastuu ja ryhtyy toimeen. Valmista hakemusta Mintulla ei ole, vaan hän räätälöi sen arvolupauksineen vastaamaan kutakin tehtävää. Hän on etukäteen miettinyt hakemuksen rakenteen, minkä ansiosta tekstin jäsentäminen on kivutonta. Samassa ajassa, kun Minttu lähettää yhden hakemuksen, Olli on ehtinyt kylvää dokumenttejaan lukuisiin yrityksiin. Minttu hakee työllistyäkseen ja valitsee taistelunsa tarkoin.

Vähemmän on yleensä enemmän

Jos Olli saa kuin ihmeen kaupalla kutsun haastatteluun, hän pölähtää paikalle tyystin valmistautumatta. Tutustumatta työnantajan nettisivuihin. Silittämättömässä kauluspaidassa ja hiukset sojottaen kaikkiin ilmansuuntiin kuin ryhtinsä menettänyt neljän tuulen hattu. Hän ei ole miettinyt tapaa, jolla esitellä itsensä, eikä vastauksia kaikkein yleisimpiin haastattelukysymyksiin. Toimimalla näin hän onnistuu antamaan itsestään välinpitämättömän mielikuvan. Kiusallinen haastattelu päättyy vetelään kädenpuristukseen ja lasittuneisiin katseisiin.

Mintun ryhdikkyys näkyy tässä tilanteessa täysin päinvastaisella tavalla. Koska hän ei ole alun perinkään hakenut muihin kuin aidosti itseään kiinnostaviin työtehtäviin, hänen motivaationsa näkyy kaikessa mitä hän tekee. Kokeneen rekrytoijan silmissä motivaatiota ei voi teeskennellä. Ikinä. Minttu on valmistautunut huolellisesti haastattelutilanteeseen, eikä halua jättää mitään sattuman varaan. Hän on ottanut etukäteen selvää organisaatiosta sekä sen työntekijöistä ja pystyy säilyttämään luontevuutensa kuumottavassakin tilanteessa hyvästä valmistautumisesta kumpuavan itsevarmuutensa turvin. Mitä todennäköisimmin Mintulle tarjotaan työpaikkaa, Ollille rukkasia.

Laadukkaassa työnhaussa vähemmän on yleensä enemmän. On järkevämpää tehdä laadukkaasti oikeita asioita kuin vääriä asioita yhä tehokkaammin. Tärkeintä on kirkastaa mieleensä tavoitteet sekä toimia systemaattisesti niiden saavuttamiseksi. Jos hakemus ei johda haastatteluun tai jos haastattelu sattuu menemään penkin alle, on hyvä pysähtyä ja reflektoida toimintaansa. Epäonnistuminen on investointi tulevaisuuteen, kunhan vain otamme siitä opiksemme. Isäni totesi aikoinaan, että asiat täytyy tehdä kunnolla tai ei ollenkaan. Tämä on yksi niistä harvoista asioista, joista olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä artikkeleista:

Työnhakija, unohda useimmat verkostoitumisvinkit – tässä on tärkein

Valoa tunnelin päässä! 5 keinoa pysyä positiivisena kun työnhaku tuntuu ylivoimaiselta

Print Friendly

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here