Teetkö työtä, jossa ei juhlapyhien vapaita tunneta? Tai oletko se, joka pitää toimistoa pystyssä, kun kaikki muut lomailevat joulun välipäivät? Monilla aloilla joulu, uusivuosi ja välipäivät ovat hiljaista aikaa, mutta jonkun on yleensä päivystettävä työpaikalla kiireisten tehtävien varalta.

Joskus et voi välttää pyhäpäivinä työskentelyä. Jos olet esimerkiksi lääkäri, lentäjä, taksikuski tai poliisi, joutuu luultavasti jokainen työpaikallasi työskentelemään vuorollaan myös jouluna. Jos sinulla on jonkin verran varaa neuvotella työvuoroista, voit yrittää kysyä etätyömahdollisuudesta tai vuoron jakamisesta. Mikäli sinun on kuitenkin pakko työskennellä koko päivä, kysy ylimääräistä lomapäivää seuraavalle pyhälle. Kun pääsiäislomalla on useampi päivä vapaata esimerkiksi Lapin reissua varten, jouluna työskentely ei tunnu yhtä pahalta.

Pyhinä ja välipäivinä työskentelyä voi yrittää helpottaa. Jos olet töissä muiden lomaillessa, muista nämä vinkit:

enhanced-31690-1448721841-20

1. Älä tuijota sosiaalista mediaa

Jos töissä on tylsää ja tunnet olosi yksinäiseksi, saattaa sinulla käydä mielessä sosiaalisen median selailu. Tämä on kuitenkin virhe. Todennäköisesti vain masennut katsellessasi kuvia muiden joulunvietosta perheidensä kanssa ja rentoutumisesta ison aterian jälkeen. Jos voit, sammuta puhelin tai jätä se naulakkoon takkisi taskuun. Kun tarvitset taukoa, käy mielummin pienellä kävelyllä tai syö välipalaa. Tällöin vältät itsesäälin sekä pysyt keskittyneenä ja positiivisena.

enhanced-10931-1448715762-52. Työskentele tehokkaasti pyhäpäivinäkin

Mikä on pahempaa kuin lomapäivinä työskentely? Lomapäivinä työskentely niin ettet saa mitään aikaiseksi. Voi olla vaikeaa olla tuottelias, jos olet ainoa henkilö toimistolla tai jos oikeasti haluaisit olla kotona juhlistamassa joulua. Tunnet olosi kuitenkin paremmaksi töissä, jos käytät ajan hyödyksi. Kirjoita to do -listoja asioista, jotka haluat saada tehtyä ja vedä asioita yli saadessasi ne valmiiksi. Tällöin tunnet itsesi tuotteliaammaksi ja aika kuluu nopeammin.

anigif_original-18190-1450333699-13. Ajattele palkanlisiä

Raha ei saisi olla ainoa motivaationlähde työntekoon, mutta tuskin ketään voi kiistää, etteikö se motivoisi. Etenkin pyhäpäivinä saatava palkanlisä saa monet tekemään töitä jouluna jopa mielellään. Kun jaksat ahkeroida pyhät nyt, voit käyttää rahat hyvällä omatunnolla esimerkiksi matkaan seuraavalla lomalla!

anigif_original-1918-1450332867-54. Siirrä joulua

Eihän joulua ole pakko viettää juuri 24.12.? Jos tiedät joutuvasi olemaan töissä joulun, kysy perheeltäsi, voisitteko viettää joulua jo hieman aikaisemmin. Jos perheen kokoontumista ei voi siirtää toiselle päivälle, kutsu tuttaviasi myöhäiseen joulun viettoon esimerkiksi tapaninpäivänä. Saatat yllättyä, kuinka moni on valmis skippaamaan perhepäivällisen ja viettämään kanssasi päivän elokuvia katsellen.

Mitä tehdä toimistossa, kun ei ole mitään tekemistä?

Jos olet siis käyttänyt lomasi ennen joulua tai olet se, joka on määrätty joulun ajaksi päivystämään työpaikalle, saatat ajatella kauhulla yksinäistä ja tylsää viikkoa. Töiden tekeminen silloin, kun kaikki muut juhlistavat joulua, ei ole ehkä paras tilanne, mutta voit silti ottaa työpäivistä hyödyn irti. Koska olet töissä joka tapauksessa, ei aikaa kannata heittää hukkaan. Kun muut palaavat toimistolle, kalenterisi alkaa taas täyttyä deadlineistä ja olet iloinen, että käytit aikasi viisaasti. Samalla voit helpottaa vuoden ensimmäistä työviikkoa.

Voisitko tehdä jotakin näistä?

  • Hoida asiat, joihin muuten ei olisi aikaa; järjestele esimerkiksi koneesi tiedostot
  • Arvioi kulunut vuosi sekä omalta että yrityksen osalta
  • Yllätä pomosi kehitysideoilla
  • Brainstormaa; älä ajattele asioita, joita pitäisi tehdä, vaan asioita, joita voit tehdä
  • Somista työpöytäsi
  • Keksi jotain hauskaa työpäiväsi piristykseksi; miten olisi taukojumppa tanssien tai lempimusiikkisi kuuntelu niin, että koko toimisto kaikuu?

Aiheesta on kirjoittanut aikaisemmin The Muse täällä ja täällä.

Kuvat: Buzzfeed

 

Print Friendly

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here