Digitalisaatio muokkaa arkeamme monin tavoin, oli kyse sitten siitä, miten katsomme nykyään televisio-ohjelmia tai siitä, miten esimerkiksi terveydenhuoltopalvelumme toteutetaan. Ohjelmistoalan ammattilaiset ovatkin töidensä kautta mukana arjessamme monin tavoin.

elisa-vaikuttaminen-arkeen
Elisalla on paljon huikeita mahdollisuuksia ohjelmistoalan ammattilaisille. Kuva: Elisa

Tiesitkö, että etenkin operaattoriliiketoiminnastaan tunnettu Elisa toimii pioneerina usealla eri ohjelmistoalan sektorilla ja tarjoaa monenlaisia mielenkiintoisia uramahdollisuuksia ohjelmistoalan ammattilaisille? Talon sisällä toimii Software Services -yksikkö, joka on ikään kuin keskisuuri ohjelmistotalo ison yrityksen sisällä. Toisen näköalapaikan tarjoaa myös Elisan it-liiketoimintayksikkö Elisa Appelsiini. Elisan it-ratkaisuilla on Suomessa satojatuhansia käyttäjiä ja tuotteiden parissa työskentelevät ohjelmistoalan ammattilaiset pääsevätkin vaikuttamaan tämän ansiosta suoraan suomalaisten arkeen.

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Elisan kanssa.

Töissä digitaalisen murroksen näköalapaikalla

Elisa tarjoaa ohjelmoijilleen huikean näköalapaikan digitaaliseen murrokseen. Kuva: Elisa

Tutustuimme ohjelmistoammattilaisten arkeen jututtamalla Elisa Viihteen parissa Software Services -yksikössä työskentelevää ohjelmistoarkkitehti Samuel Tervaskantoa sekä Elisa Etämittaus -palvelun parissa Elisa Appelsiinilla työskentelevää ohjelmistoarkkitehti Mikko Tylliä. Tervaskanto tuli taloon kolme vuotta sitten ja kertoo alussa yllättyneensä siitä, kuinka moderni ohjelmistotalo Elisa on. Hän lisää, että yrityksessä mennään tämän lisäksi koko ajan entistä modernimpaan suuntaan. ”Meillä on käytössä viimeisimmät työkalut monessa asiassa ja teknologisesti olemme varmasti eturintamassa”, Tervaskanto kertoo. Tekijät pääsevät Elisalla myös hyödyntämään uusia tekniikoita, usein ensimmäisten joukossa. ”Esimerkiksi kun Windows 8 -koneet tulivat, pääsimme ensimmäisten joukossa tekemään sovelluksia suoraan niihin”, kertoo Tylli. Työtä tehdään niin omien tuotteiden, kuin asiakasprojektien parissa. ”Harva asiakasratkaisu on täysin samanlainen, mikä tuo työhön mielenkiintoa ja vaihtelevuutta”, Tylli kertoo.

Tämä on hirveän mielenkiintoinen näköalapaikka digitaaliseen murrokseen.

Digitalisaatio muuttaa maailmaa vauhdilla. Elisa Viihde, Elisa Kirja, Elisa Etämittaus… Elisan tuoteportfolio on laaja ja tuotteet ovat laajasti läsnä suomalaisten ja myös kehittäjien itsensäkin arjessa. Tällä on iso merkitys myös työmotivaatioon. Kun palveluja käyttää itsekin, niiden kehittämiseen tulee ihan erilainen näkökulma. Lisämotivaatiota tuo myös tieto siitä, kuinka lähellä asiakkaan arkea palvelut ovat.

Kiinni arjessa tv-ruudun kautta – Elisa Viihde

Kuva: Elisa
Elisa Viihteen kanssa työskenteleminen on hyvin mielenkiintoista teknisestä näkökulmasta. Kuva: Elisa

Samuel Tervaskanto on työskennellyt ohjelmistoarkkitehtina Elisa Viihde -palvelun parissa kolme vuotta. Ennen taloon päätymistään hän oli itse ehtinyt käyttää Elisa Viihdettä noin vuoden. ”Oli sellainen fiilis, että haluan tulla itse tänne tekemään ja korjaamaan tiettyjä asioita. Sattui sitten hyvin ja päädyin Elisalle töihin. Onhan se ihan eri asia tulla tekemään sellaista palvelua, jonka itse tiedät, jota käytät päivittäin ja josta sulla on joku mielipide.”

Tervaskanto painottaa, että Elisa Viihteen parissa on erityisen innostavaa työskennellä etenkin sen vuoksi, että tuote niin lähellä asiakasta tv-ruudun kautta. ”Ihmiset katsovat edelleen sen kolmisen tuntia päivässä telkkaria ja tällaisen viihdepalvelun kehittäjinä meillä onkin ihan mahtava asema suomalaisten arjessa. On tosi mahtavaa tehdä sellaista palvelua, jota ihmiset oikeasti käyttävät.” 

Netflixin ja Yle Areenan kaltaisten palveluiden myötä TV-maailmassa on käynnissä murros, ihmisten katselutavat muuttuvat ja varsinkin nuoremmat sukupolvet katsovat televisiota entistä enemmän mobiililaitteilla. Myös Elisa Viihdettä voi luonnollisesti käyttää eri laitteilla. Elisa Viihde on Suomen mittakaavassa todella iso palvelu ja sillä on satoja tuhansia käyttäjiä. Palvelun parissa onkin mielenkiintoista työskennellä myös teknisestä näkökulmasta, sillä käyttäjän kokemuksen tulee olla samanlainen joka kanavassa ja palvelua on pystyttävä skaalaamaan tarpeeksi. ”Täällä pääsee työskentelemään todella mielenkiintoisten haasteiden kanssa ja työn ohessa myös oppii monipuolisesti uutta. Teknisesti todella mielenkiintoinen ja iso palvelu.” Työ on myös nopeatempoista. ”Tämä viihdepuoli on niin nopeasti kehittyvää ja maailmalla on paljon kilpailua, ei voi jäädä tekemään yhtä asiaa liian pitkäksi aikaa. Järkevien kokonaisuuksien suunnittelu ja niiden toimittaminen asiakkaalle nopeasti on yksi suurimmista ja mielenkiintoisimmista haasteistamme”, Tervaskanto kertoo.

Mukana mullistamassa terveydenhuoltoa – Elisa Etämittaus

Elisa Etämittaus -palvelussa hyödynnetään monenlaista tekniikkaa. Kuva: Elisa

Digitalisaatio mullistaa monien muiden alojen ohella myös terveydenhuoltoalaa. Vaikutus ei näy vain terveyskeskuksissa käydessä, vaan digitalisaatio on vahvasti läsnä myös potilaan arjessa kotona. Elisa Appelsiinin Mikko Tylliä on viime aikoina työllistänyt erityisesti terveydenhuoltoalan mobiiliratkaisu Elisa Etämittaus, jonka avulla terveydenhuoltoalan ammattilaisilla on mahdollisuus saada potilaiden itse tekemät erilaiset mittaustulokset automaattisesti analysoitavikseen.

”Etämittauksen kanssa on motivoivaa tehdä töitä, kun tietää, miten paljon hyötyä palvelusta on.”

Potilas saa käyttöönsä mittauslaitteet, joiden avulla hän voi suorittaa mittaukset kotoa käsin. Lisäksi apuna on mobiiliapplikaatio, joka muun muassa muistuttaa mittausajankohdista ja ilmoittaa, mikäli mittaus ei jostain syystä onnistunut. Tämä helpottaa luonnollisesti sekä potilaan, että terveydenhuoltoammattilaisten elämää. Datan reaaliaikainen toimittaminen mahdollistaa myös tarpeen tullen hoitohenkilöstön välittömän reagoinnin.

Ohjelmistoarkkitehtina Tylli osallistuu tuotteen arkkitehtuurin suunnitteluun, testaukseen ja toteutukseen yhdessä kehitystiimin kanssa sekä laitetestauksiin ja selvityksiin. Ohjelmistot kytkeytyvät moniin tavallisesta tietokoneesta poikkeaviin laitteisiin, mikä tarjoaa kiinnostavia haasteita kehittäjälle. ”Etämittauksessa hyödynnetään laidasta laitaan uutta teknologiaa, minkä vuoksi sen kanssa onkin mielenkiintoista työskennellä”, hän kertoo. ”Puhelinsovelluksena etämittauksessa on tuttuja ominaisuuksia. Lisäksi hyödynnetään uusia tekniikoita ja sellaisia uusia laitteita, mitä ei välttämättä aiemmin ole ollut käytössä. Teemme paljon testausta myös laitetoimittajien kanssa.” 

Etävalvonta tehostaa terveydenhuoltoalaa merkittävästi. Elisa Etämittaus on jo testikäytössä useammassa sairaanhoitopiirissä ja sovellus on myös palkittu ”Parhaana yrityksen tehokkuutta tai tuottavuutta parantavana palveluna” Suomen Paras Mobiilipalvelu 2014 -kilpailussa.


Print Friendly

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here